Over Roderik

Roderik is één van die mensen die van zijn passie zijn werk heeft weten te maken. Na zijn afstuderen aan de Universiteit Leiden (Rechtsgeleerdheid) richtte hij het Nederlands Debat Instituut op in 1998. Sindsdien treedt hij op als dagvoorzitter, debatleider of moderator en coacht hij professionals op het gebied van overtuigingskracht. Daarnaast geeft hij commentaar op radio en televisie over politieke debatten en schrijft hij opiniestukken, artikelen en boeken. En hij verzorgt interactieve lezingen. Allemaal rondom het thema retorica. Sinds juni 2022 zit Roderik namens D66 in de gemeenteraad van Hilversum. Hij werd dat jaar in Hilversum direct verkozen tot ‘Politicus van het jaar’.

Zie hier een korte samenvatting van de levensloop van Roderik.

De jonge Roderik

Al op jonge leeftijd was Roderik gefascineerd door maatschappelijke discussies en met name politieke debatten. Als tiener zat hij regelmatig op de publieke tribune van de Tweede Kamer en bezocht hij politieke bijeenkomsten. Zie hier een foto uit de Telegraaf van 1986 waar hij schuin achter Ruud Lubbers staat die net de beste verkiezingsuitslag uit de politieke geschiedenis van ons land heeft gehaald.

Op kostschool

De laatste twee jaar van zijn middelbare schooltijd bracht Roderik door aan de beroemde Britse kostschool Gordonstoun in het noorden van Schotland. Diegenen die de serie ‘The Crown’ hebben gevolgd kennen deze school als de kostschool waar prins Charles naar toe ging. Net als zijn vader prins Philip die er één van de eerste leerlingen was. In 1989 ontmoette Roderik prins Philip als ambassadeur van de Summer School van Gordonstoun. Het was op Gordonstoun dat Roderik kennis maakte met het wedstrijddebatteren. Twee jaar lang reisde hij het met schooldebatteam door Schotland om deel te nemen aan verschillende kampioenschappen. Daarnaast werd hij in Schotland twee jaar ondergedompeld in een wereld van survivaltochten, zeezeilen, zingen in een opera, volksdansen een een rugby carrière van een minuut of tien.

Internationale debatten en pleitwedstrijden

Tijdens zijn studie Rechten aan de Universiteit Leiden organiseerde Roderik zelf debattoernooien een deed succesvol mee aan vele nationale en internationale debatwedstrijden. Onder andere op Princeton University, de London School of Economics en de Europese kampioenschappen in Kopenhagen. Het hoogtepunt was deelname aan de wereldkampioenschappen debatteren in Manilla op de Filipijnen. Ook werd hij actief in de studentenpolitiek en deed hij mee aan verschillende juridische pleitwedstrijden. Iedere pleitwedstrijd eindigde hij in de finale. Spelenderwijs kwam hij er achter hoe waardevol het trainen van retorische vaardigheden is en verbaasde hij zich er over dat hier in het Nederlandse onderwijs bijna geen aandacht voor is.

Nederlands Debat Instituut

En zo besloot hij om vrijwel direct na zijn afstuderen van zijn hobby zijn werk te maken en richtte hij het Nederlands Debat Instituut op in 1998.

Het Nederlands Debat Instituut bestaat tegenwoordig uit een bedrijf en een stichting. Het bedrijf traint professionals op het gebied van overtuigvaardigheid en levert dagvoorzitters voor bijeenkomsten. De stichting is sinds 1998 actief in het onderwijs met debattrainingen en debattoernooien met een focus op het VMBO.

De doelstelling van beide  organisaties is om mensen beter te laten spreken en beter met elkaar in gesprek te laten gaan. Roderik is directeur van het bedrijf en voorzitter van de stichting.

Roderik nu

Roderik is tegenwoordig vooral actief als debatleider en dagvoorzitter, en als spreker en als coach van professionals. En daarnaast volgt hij politieke debatten op de voet en analyseert ze op radio-, televisie en in de geschreven media. Als initiatiefnemer en voorzitter van de jury van de Debatprijs reikte  hij tussen 2008 en 2021 ieder jaar tijdens het debat over de Algemene Politieke Beschouwingen een prijs uit aan die politicus die tijdens dit debat de beste bijdrage leverde aan de hand van retorische criteria. Daarnaast was hij vanaf 2010 tot en met 2021 de vaste adviseur van RTL Nieuws bij de organisatie van verkiezingsdebatten op RTL4.

Roderik in de politiek

Sinds juni 2022 zit Roderik namens D66 in de gemeenteraad van Hilversum. Hij is woordvoerder op de portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Participatie. Begin 2023 werd hij door zijn collega’s in de Raad en het College uitgeroepen tot ‘Politicus van het jaar 2022’. Uit het juryrapport: “Roderik is eloquent, constructief en bevlogen. In debatten over lastige onderwerpen schept hij helderheid. Hij gaat daarbij lastige keuzes en thema’s niet uit de weg, maar weet ze helder te verwoorden en beargumenteren”. Meer informatie over Roderik zijn politieke activiteiten lees je hier.

Lianne

Lianne de Jong
[email protected]
035-6252050

Tamara de Jong
[email protected]
035-6252050

Roderik boeken